Turizmden ekonomiye, kültür-sanattan öz değerlere kadar Şanlıurfa’ya yeni bir çehre kazandıracak ve marka değeri katacak projeler madde madde açıklandı.
TURİZM YOLU PROJESİ
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Nihat Çiftçi yapılan ve yapılması planlanan projelerden bahsetti. Müjde niteliği taşıyan açıklamalarına “Şanlıurfamız güzel şehirdir. Kutsal şehirdir. Hedefimiz anlımızın akıyla canımızdan çok sevdiğimiz hemşehrilerimize hizmet etmektir. Kendi işimizi en iyi yaparsak Şanlıurfa şaha kalkar. Başkasının ne düşündüğüne bakmadan bende varım diyen herkese burada sorumluluk düşer. Şanlıurfa tabiat ve kültürel değerleriyle çok zengin. Geriye bu değerleri işleyecek İnsana ihtiyacımız var. Liyakatlı ve Eğitimli insan. Peygamberler şehriyiz. O zaman peygamberlerimize yakışır mekanlar gereklidir. Halülrahman ve Dergah projesine başladık” diyerek başlayan Çiftçi; Eyyüp Peygamber ve Eyyüpnebi makamları külliye ve islam bahçesi ile Halülrahman- Eyyüp Peygamber Turizm Yolu’nun proje aşamasında olduğunu duyurdu.
MAĞARALAR VE TURİZM
“Mağaralar şehriyiz” diyen Çiftçi Kızılkoyun ve Kale mağaraları restore edildiğini belirterek Topdağı Mahallesi ve çevresindeki mağaraların turizme açılması gerektiğini söyledi.
BAHÇELER SİT ALANI OLACAK!
Çiftçi, açıklamasının devamında tabiat varlıkları korunması amacıyla yüzyıllık Paşabağı mahallesindeki Bahçeler’in tarımsal sit alanına teklif edildiğini müjdeledi. Tek
Tek Milli Parkı ve Karacadağ ile ilgili olarak da görüşlerini açıklayan Çiftçi, “Tektek Milli Parkı şehrimiz için çok önemlidir. Milli park fıstık ve buttum ağaçlarıyla kaplanmalı ve doğa yürüyüş alanı ilan edilmeli. Karacadağ kayak merkezinde rehabilite etüt işlemi bitti, kış sporları ve yayla turizmi için kamp merkezi proje çalışmalarına başladık. Karacadağ yayla turizmi geliştirilmeli, zengin florası sebebiyle hayvancılık projeleri için uygun mekanlar oluşturulmalı. Karacadağ bazaltı ocaklarda işletilmeli ve bazalt taş üretiminde bölgede merkez haline gelmeliyiz. Dış cephe mimari malzemesini Şanlıurfa taşına dönüştürmeliyiz. Nahit taş ocağı işletmelerini artırmalıyız” dedi.
DERELER URFA’YI SERİNLETECEK
Kentin bir diğer zenginliği olan kaplıca ve GAP Vadisi projesine de değinen Çiftçi, “Kaplıcalar önemlidir. Karaali kaplıcaları ve sera üretim merkezlerinin merkezi jeotermal sistemden faydalanması için proje hazırladık. GAP vadisi projesine başladık. Akpınar ve Karakoyun derelerine proje hazırlayarak izin aşamasına geldik. Dereler şehre serinlik verecek” açıklamasında bulundu.
Çiftçi kent merkezinin yanı sıra ilçelerde de devam eden ve yapılması planlanan projeleri madde madde açıkladı.
HARRAN’A BİLİM OKULU KURULUYOR
Dünyanın ilk bilim merkezlerinden biri olan Harran’ı bilim ve irfan merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Çiftçi ilçeye dair şu müjdeyi ver:
“Harran sur içi kazılarını destekliyoruz. Şehir kentsel tasarım projesini hazırlıyoruz. Yapacağımız Harran bilim okulu ve Ulucami. Restorasyonu ile Harran şehri bilim ve irfan merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz. İslam tarihi,mimarisi,ticareti,eğitimine ışık olmalı. Harran toprakları korunmalı, salma sulama sisteminden damlama- yağmurlama sistemine dönmesi zorunlu hale getirilmelidir.”
“AKÇAKALE PAMUĞU TESCİLLENMELİ”
Verimli ovalara sahip kentte Akçakale ve Suruç’ta tarıma öncelik verilmesi gerektiğini düşünen Çiftçi, ” Akçakale pamuğu tescilli hale getirilerek, Geliştirdiğimiz fidanlıkta tarım araştırma merkezi ile Tarım Üniversitesi kurulmalıdır. Suruç ovasında sebzecilik teşvik edilmeli, Gıda OSB bağlantılı marka geliştirilmelidir” tavsiyesinde bulundu
BİRECİK’E DAİR HEDEFLER
Birecik’ dair de yapılması gerekenleri 2 madde halinde sıralayan Çiftçi, Birecik fıstığı markalaştırılmalı, Fıstığa dayalı Gıda OSB Kurumu hızlanmalı. Birecik Fırat kıyısı; balık üretim alanı ilanıyla balıkçılık teşvik edilmelidir” dedi.
KARAGÜLE YENİ RAKİP; “LAVANTA”
Çiftçi’nin en ilginç tavsiyelerinden biri ise Halfeti’ye dair oldu. Karagül’ü ile meşhur ilçede “lavanta” üretimi yapılması gerektiğini savunan Çiftçi bu ürünün devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini belirtti.
“Halfeti ve Siverek’in kanyonları turizme açılmalı” diyen Çiftçi, her iki ilçeyi de uluslararası platformda tanıtmak için su sporlarına ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
YAZLIK TURİZM ALANLARI
Yaz aylarında baraja kıyısı olduğu için sıklıkla gidilen Bozova Çatak ve diğer kıyı bölgelerinin de turizm amaçlı kullanılabileceğini söyleyen Çiftçi, “Tarıma uygun olmayan alanlarda yazlık Turizm alanları planlama çalışmaları başlatmalıyız” dedi.
Bunun yanısıra Bozova Hacılar, Deliler, ve etraftaki mahallerinde rezerv alanı olarak görülen taşları da peyzaj malzemesi olarak işlemeye başladıklarını duyuran Çiftçi, Haliliye’ye dair de önemli bir açıklamada bulundu.
HALİLİYE’DE MEYVECİLİK
Çiftçi, “Haliliye Kabahaydar Vadisi Meyvecilik alanı ilan edilmeli ve bölgeye uygun meyvecilik faaliyeti teşvik edilmeli” dedi.
KARAKÖPRÜ’DE YAMAÇ PARAŞÜTÜ YAPILACAK!
Çiftçi’nin açıkladığı en dikkat çeken projelerden biri de Karaköprü’ye dair oldu. İlçenin paraşüt merkezi için potansiyele sahip olduğunu söyleyen Çiftçi, “Karaköprü Gölpınar Ormanı Şehir Kamp merkezi haline getirilmelidir. Şehir Ormanının projesini hazırlıyoruz. Karaköprü Karababa tepesi yamaç paraşüt merkezi olması için proje çalışmalarını başlattık” diyerek yamaç paraşütü müjdesini verdi.
Ekonomi ve öz değerlere dair de tavsiye niteliği taşıyan açıklamalar yapan Çiftçi, şu ifadeleri kullandı:
“İşsizliği önlemek ve piyasaya vasıflı iş gücünü yetiştirmek için Akredite edilmiş meslek edinme Lisesi, yüksek okulunu açmalıyız. 29-Şanlıurfa Ticaret ve Sanayisini geliştirmek için Şanlıurfa Yatırım Danışmanlık ARG merkezini kurmalıyız. Viranşehir ve Siverek OSB’leri Tarımsal gıda,hayvansal et ve et ürünleri üzerinde ihtisaslaşmalı. 33- Başlatmış olduğumuz 39 adet GES merkeziyle, Şanlıurfa yenilenilebilir enerji merkezi haline geliyor. Ceylanpınar TİGEM arazileri ihtiyaç sahiplerine tahsis edilmeli, bu bölge Uygulamalı Tarım İhtisas Bölgesi haline getirilmelidir. Siverek ilçesinde küçük ve büyükbaş Hayvancılık teşvik edilmeli, verimli meralar korunmalıdır. Sonucunda bu değerlerin yanında; Şanlıurfa; isotunu, durum buğdayını, tereyağını, peynirini, fıstığını, pirincini, kırmızı mercimeğini işlemeli, paketlenmeli, markalaştırmalı, uluslararası bir pazar ağı kurarak iç ve dış piyasaya katma değeri yüksek mamuller olarak satmalıdır. Şanlıurfa Merkez, Göbeklitepe, Harran, Halfeti, tanıtım ajansı kurulmalıdır.”
ŞANLIURFA’NIN REÇETESİ
“Tüm bu değerler için inanarak ve severek çalışmamız gerekir” diyerek Urfalılara seslenen Çiftçi, kentin reçetesini de şu sözlerle açıkladı:
“Şehrimizin ekonomisi bu kaynakları işletmekle gelişir. İşsizlik bu kaynaklarla önlenir. Genç nüfus bu kaynaklarla değerlendirilir. Şanlıurfamızın reçetesi: Güvenmek, inanmak, çalışmaktır.”
AJANS URFA
Vali Erin:Şanlıurfa Eğitimine 500 Milyon Lira!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.