Yılmaz, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) İzleme-Değerlendirme Toplantısında yaptığı konuşmada, GAP’ın Türkiye’nin bölgesel potansiyelini değerlendirdiğini söyledi
GAP’ın sadece bölgenin değil, Türkiye’nin kalkınması bakımından da yüksek öneme sahip olduğunu belirten Yılmaz, “GAP ile 1,8 milyon hektar alanın sulamaya açılması ve yılda 27 milyar kilovat-saat hidroelektrik enerjisi üretimi hedeflenmiştir. Ancak GAP insan ve toplum boyutunu esas alan entegre ve sürdürülebilir bölgesel kalkınma yaklaşımıyla hemen hemen yaşamın tüm alanlarında iyileşmeyi hedefleyen bir projedir” dedi.
GAP Eylem Planı’nın uygulamasıyla bölgenin ekonomik ve sosyal göstergelerinde önemli iyileşmeler sağlandığını bildiren Yılmaz, eğitimde, sağlıkta, şehirleşmede, ulaştırmada, tarımda, toplu konutta, kanalizasyon ve içme suyu altyapısında, sosyal destek projelerinde ve diğer tüm alanlarda büyük yollar alındığını dile getirdi.
Yılmaz, son yıllarda GAP bölgesinde yapılan kamu yatırımlarının giderek arttığını da anlatarak, “GAP bölgesi yatırımlarının toplam kamu yatırımları içerisindeki payı 1990-2007 döneminde ortalama yüzde 7 iken bu oran 2008-2014 döneminde yüzde 12,5 olarak gerçekleşmiştir” dedi.
Projenin, bölge ticaretini olumlu yönde etkilediğinin altını çizen Yılmaz, “2007 yılında 3,3 milyar dolar olan ihracat tutarı 2013’te 8,9 milyar dolara yükseldi. Bölgeden yapılan ihracatın ülke ihracatı içindeki payı yüzde 3,1’den yüzde 5,9’a çıktı” diye konuştu.
Yılmaz, sözkonusu ekonomik gelişmenin kendini işsizlik rakamlarında ve işgücüne katılım oranlarında gösterdiğini ifade etti.
Bakan Yılmaz, yeni teşvik tedbirleriyle bölgedeki yatırımlarda önemli artış gerçekleştiğini vurgulayarak, “GAP Bölgesine 2014 yılı eylül sonu itibarıyla 398 adet teşvik belgesi verildi. 5,4 milyar liralık sabit yatırım tutarı ve 16 bin 181 kişilik istihdam öngörüldü” dedi.
Kaynak : Haber7
Kutlu Doğum ve Aşure Günü takvime girdi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.