Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik Genç Çiftçilere Hibe Desteği ile ilgili tebliği Başbakanlığa gönderdi.
Tebliğ hususları ise şöyle;
1-Kırsal alandaki 18-40 yaş arası gençler müracaat edecektir.
2-Toplam nüfusumuzun yaklaşık %28’i kırsal alanda yaşamaktadır. Bununla birlikte bakanlığımız çiftçi kayıt sistemine kayıtlı 18-40 yaş aralığındaki çiftçi sayısı 330.412’dir. Bu da ÇKS’ye kayıtlı toplam çiftçi sayısının %13,46’sını oluşturmaktadır.
3-Bu program kapsamında genç çiftçilere 30.000.- TL hibe desteği verilecektir. Program 3 yıl süre ile uygulanmaya devam edecektir. (Bakanlar Kurulu Kararı üç yıl olacak şekilde yayımlanmıştır.)
4-Büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, arıcılık, kanatlı, ipekböceği yetiştiriciliği, meyvecilik, seracılık ile tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği konularına destek verilecektir.
5-Büyükbaş ve küçükbaş canlı hayvanlar TİGEM tarafından temin edilecektir.
6-Bitkisel üretim projelerinde traktör ve bahçe traktörü hariç, proje ihtiyacı olan diğer makine ve ekipmanlar destekleme kapsamına alınmıştır.
7-Su ürünleri üretimi projeleri yüksek maliyetli olması ve ruhsat alma işlemlerinin uzun sürmesi nedeniyle bu dönem program dışı tutulmuştur.
8-Ayrıca su ürünleri üretim projeleri bakanlığımız IPARD (Avrupa Birliği) ve kırsal kalkınma yatırımlarını destekleme programı (genel bütçe) kapsamında daha yüksek bedellerle desteklenmektedir.
9-Kanatlı sektöründe ördek, kaz, hindi ve serbest tavuk yetiştiriciliği destekleme kapsamına alınmıştır.
10-Başvurular tebliğ yayınlandıktan sonra 30 gün sürecektir.
11-Ön başvuru elektronik ortamda alınacak olup, başvuru dosyaları il ve ilçe müdürlüklerine elden teslim edilecektir.
12-Genç çiftçilerin hiç bir şekilde proje hazırlama gideri olmayacaktır. Bakanlığımızca hazırlanan örnek proje ve büyüklükleri tavsiye niteliğinde duyurulacaktır.
13-İl ve ilçeler arasındaki proje ve bütçe dağılımı TÜİK verileri esas alınarak bilimsel kurallara göre yapılmıştır.
14-Ülke genelindeki tüm başvurular, değerlendirme ve uygulamalar yazılım sistemi üzerinden anlık olarak bakanlık merkezinden izlenebilecektir.
15-Hibe sözleşmeleri ilçelerde imzalanacaktır.
16-Şehit yakınları, gaziler, engelli vatandaşlar ve kadınlara pozitif ayrımcılık uygulanacaktır.(5’er puan)
17-Coğrafi işaret olan ürünler ile yerli gen kaynağı olan ürünler ön plana çıkarılacaktır. Bu şekilde hayvancılık bölgelerine öncelik verilecektir.
18-İl/içe merkezlerine uzak köylerden başvuranlar avantajlı olacaktır.
19-Satın alma uygulamaları basit, kolay ve uygulanabilir olacaktır.
20-Hayvancılık projelerinde yetiştiricilerin kendi aralarındaki alım-satımlar kabul edilecektir. Bu şekilde spekülatif fiyat hareketlerinin önüne geçilecektir.
21-Projelerin 2 yıl süre ile izlenmesi ve takibi yapılacaktır.