Cumhurbaşkanlığı’nda ABD’deki Ulusal Güvenlik Konseyi’ne (National Security Coucil) benzer bir birim kuruluyor. Yeni imzalanan Cumhurbaşkanlığı teşkilat kararnamesiyle kurulan “Güvenlik Politikaları Başkanlığı”, ulusal güvenlik konularında strateji ve politika geliştirecek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a danışmanlık yapacak. Tüm kamu kurumları ile koordinasyonu sağlayacak olan bu birimin önceliği Çözüm Süreci ve paralel yapıyla mücadele olacak. Güvenlik Politikaları Başkanlığı bu konularda bilimsel araştırma yapacak, strateji oluşturacak ve tavsiye niteliğinde politikalar üretecek. Cumhurbaşkanlığı bünyesinde kurulan Güvenlik Politikaları Başkanlığı, başkan, müdürlükler, alt birimler ve uzmanlardan oluşacak. Tüm güvenlik politikalarında strateji üssü olarak çalışacak birim, aynı zamanda ilgilendiği alanlarda kamuoyunun etkili bilgilendirilmesi için de çalışacak. Çok sayıda akademisyen ve uzmanın görev yapacağı başkanlık, ulusal güvenlik konularında ihtiyaç duyulan entelektüel altyapının oluşturulması için de görev üstlenecek. Güvenlik Politikaları Başkanlığı 4 ana alana odaklanacak:
STRATEJİ MERKEZİ GİBİ ÇALIŞACAK
Başkanlığın en önemli görevi devletin uygulayacağı güvenlik politika ve stratejilerinin üretilmesine katkıda bulunmak olacak. Yürütülmekte olan politikaları da inceleyecek, yaptığı değerlendirmeleri Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunacak. Türkiye’nin hangi alanlara yoğunlaşması gerektiğini, geleceğe yönelik nasıl bir güvenlik vizyonu oluşturulması gerektiğini çalışacak. Tüm güvenlik politikalarında kamu kurumları arasında koordinasyon vazifesi üstlenecek. Bilimsel inceleme ve araştırmalarla devlet kurumlarının yapısını geliştirmesine yardımcı olacak.
PARALEL YAPILARLA MÜCADELE
Başta Pensilvanya Örgütü olmak üzere, devletin ve milletin çıkarlarını tehdit eden iç ve dış unsurlarla mücadelede politika ve strateji geliştirecek. İstihbarat birimlerinden ve güvenlik bürokrasisinden edinilen bilgilerin stratejik bakış açısı ile değerlendirilmesini ve mücadelenin başarılı sonuçlar vermesini sağlamak için tavsiyelerde bulunacak.
TERÖRLE MÜCADELE VE ÇÖZÜM SÜRECİ
Çözüm Süreci ile ilgili çalışmalara katkıda bulunacak. Kamu kurumlarınca süreçte izlenen politikalara destek niteliğinde çalışmalar yapacak. Ayrıca, terörün ve terör örgütlerinin yapısı, mücadele süreçleri ile ilgili bilimsel çalışmalarda bulunacak, değerlendirme ve analizler ile bu alandaki birimlere destek sağlayacak.
İNSAN HAKLARI ALANINDA ÖZEL GÖREV
Hukuk devleti ilkesinin geliştirilmesi için çalışmalar yapacak. Güvenlik politikalarında demokratik standartların ve şeffaflığın geliştirilmesini sağlayacak politikaları üretecek. Vatandaşın demokrasi ve insan hakları bilincini geliştirmeye katkı sunacak projeler üretecek.
ABD’DEKİ EN ÖNEMLİ KONSEY
Cumhurbaşkanlığı bünyesinde kurulan ‘Güvenlik Politikaları Başkanlığı’ ABD’deki Ulusal Güvenlik Konseyi örnek alınarak oluşturuldu. 1947’de kurulan kurum, ülkenin güvenlik ve dış politika konularında en üst düzey strateji ve kararların alındığı çalışma forumu olarak değerlendiriliyor. ABD Başkanlığı için ülke, bölge, konu ve özel çalışma alanlarına göre strateji üreten kurumun doğal başkanlığını ABD Başkanı yapıyor. Bunun dışında konseyin “Özel Asistanlar” ordusu bulunuyor. Ulusal Güvenlik Konseyi’nin toplam çalışan sayısı ABD Başkanı Barack Obama döneminde 370’e ulaşmış durumda.
Kaynak: Mehmet Ali Berber / Ragıp Soylu – Sabah
Bülent Arınç’tan sürpriz çıkış
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.