HALEPÇE KATLİAMI NEDİR?
Halepçe Katliamı, İran – Irak savaşı esnasında Saddam Hüseyin’in 1986-1988 tarihinde Irak’ın kuzey bölge sinde yaşayan Kürt vatandaşlara yönelik yaptığı operasyon parçasıdır.
Halepçe Katliamı, tarihte Kanlı Cuma adıyla da bilinmektedir. Saldırının başlama sebebi olarak El-Enfal Harekatı adlı isyanın bastırılması gösterilmiştir. Saldırıda zehirli bir gaz kullanılmıştır.
16 Mart 1988 tarihinde zehirli gaz bombası taşıyan sekiz adet MİG-23 tipi uçağa “vur” emri verildi ve uçaklar Halepçe kasabasına bombardıman düzenledi. Saldırıda 5.000’den fazla insan öldü, 7.000’den fazla insan bu kimyasal saldırı sonucu yaralandı.
Saldırının ardından zehirli gazın etkisi bir süre Kuzey Irak’ta sürdü ve çeşitli hastalıklar ortaya çıktı. Hastalıklardan hariç olarak, yıllar boyunca yeni doğumlar sağlıklı sonuçlanmadı. Yapılan bu katliam, o bölgede Kürt halkına yönelik yapılan en büyük kimyasal saldırı olarak kayıtlara geçti.
Irak Yüksek Ceza Mahkemesi 1 Mart 2010 tarihinde soykırım eylemi olarak Halepçe katliamını tanıdı ve karar Kürdistan Bölgesel Hükümeti tarafından memnuniyetle karşılandı. Saldırı bazı ülkelerde parlamentolar tarafından insanlığa karşı işlenmiş bir suç olarak tanımlanıp, kınandı.
ŞANLIURFA VE İLÇELERİNDE 30 GÜNLÜK GÖSTERİ YASAĞI
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.