Yeni kanun ile ad ve soyadlarında imla hatası, anlam bozukluğu bulunanların bir kereye mahsusu mahkemeye gitmeksizin il ve ilçe nüfus müdürlüklerine başvurarak düzeltme yaptırabilecekler.
2525 sayılı Soyadı Kanununun 3’üncü maddesine aykırı soyadları ile yazım ve imla hatası bulunan veya problemli soyadları ile imla ve yazım hatası bulunan ya da düzeltme işareti kullanılmamasından kaynaklanan anlam değişiklikleri bulunan ad ve soyadları mahkeme kararı gerekmeksizin il/ilçe kurulu kararı ile değiştirilmesine imkan sağlanmaktadır. Düzenleme ile mahkemelerin iş yükü azaltılmakta, işlem süreci kısaltılmakta ve kolaylaştırılmaktadır.
Ad ve soyadı düzeltilmesi başlığını taşıyan geçici 8. Madde şu şekildedir:
“Kişinin iki yıl içerisinde yerleşim yerinin bulunduğu nüfus müdürlüğüne yazılı olarak başvurması kaydıyla; 21/6/1934 tarihli ve 2525 sayılı Soyadı Kanununun 3 üncü maddesine aykırı soyadları ile yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmamasından kaynaklanan anlam değişiklikleri bulunan ad ve soyadları, mahkeme kararı aranmaksızın, il veya ilçe idare kurulunun vereceği kararla bir defaya mahsus olmak üzere değiştirilebilir.”
Maddede atıf yapılan Soyadı Kanunu’ nun 3. Maddesi ise; “Rütbe ve memuriyet, aşiret ve yabancı ırk ve millet isimleriyle umumi edeplere uygun olmayan veya iğrenç ve gülünç olan soyadları kullanılamaz” şeklindedir.
Düzenlemenin kapsamı ve şartları bu iki madde birlikte ele alınarak belirlenecektir.
İsimde yanlış bir harfin kullanılması veya yanlış noktalama nedeniyle anlam kayması bulunması durumlarında bu hata mahkeme kararına gerek olmaksızın düzeltilebilir. İsmin “Mehmet” yerine “Mehmek”, soyadın “Güngören” yerine “Günğören” şeklinde yazılmış olması gibi durumlar buna örnektir.
Düzenlemede atıf yapılan Soyadı Kanunu 3. maddesinde iğrenç ve gülünç olan soyadların kullanılamayacağı belirtilmiştir. Buna göre, toplumsal kabullere göre yapılacak bir değerlendirme ile objektif olarak isim veya soyadın iğrenç veya gülünç olduğu sonucuna varılabiliyorsa mahkeme kararı olmadan değişiklik yapılabilecektir. Bu durumda yeni bir isim veya soyisim alınacaktır. Ancak dikkat edilmesi gereken konu, buradaki objektif değerlendirmedir. Kişinin kendi adı veya soyadı ile duygusal bir bağ kuramamış olması, kendisinde olumsuz çağrışımlar yapması, sosyal yaşamında başka bir isimle tanınması veya isminin yanına başka bir isim ekletmek istemesi gibi durumlarda mahkeme kararı olmadan isim veya soyisim değişikliği mümkün olmayacaktır.
Geçici madde ile dava olmadan isim veya soy isim değişikliği talebi, belli bir süreye bağlanmıştır. Buna göre Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu’ nun yürürlüğe girmesinden itibaren iki yıl içerisinde bu başvurunun yapılması gerekir. İki yılın geçmesi ile geçici madde de yürürlük süresini doldurmuş olacaktır.
Nüfus Hizmetleri Kanunu’ nda değişiklik öngören geçici madde uyarınca isim veya soy isim değişikliği talep eden kişinin, yerleşim yerinin bulunduğu nüfus müdürlüğüne yazılı olarak başvurması gerekir. Yazılı başvuru il veya ilçe idare kurulu tarafından incelenecek ve talebin haklı bulunması halinde nüfus kaydı düzeltilecektir.
İHH Viranşehir Temsilciliğinde 1000 Aileye Yardım
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.