Günümüz teknolojisi artık her işimizi internet üzerinden online olarak yapmamıza imkan tanımaktadır. Her geçen gün gelişen online işlemler ise pek çok işimizde bize kolaylık sağlamaktadır. İnternet üzerinde bize kolaylık sağlayan uygulamalardan biri de E-Okul veli bilgilendirme sistemidir. E-Okul veli bilgilendirme sistemi, 2007 yılının Ocak ayında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kullanıma açılmış olan bir uygulamadır. Okul yönetim bilgi sistemi olan E-Okul veli bilgilendirme sistemi, tüm ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarındaki tüm öğrencilerin aldığı notları ve devamsızlık gibi bilgilerini kolaylıkla kaydedebilen bir okul sistemidir.
Teknolojinin hayatımızın her alanına girmesiyle beraber, Velilerde rahat bir nefes aldı. E Okul Veli Bilgilendirme Sistemi tam size göre bizde. E Okul Veli Bilgilendirme Sistemi hakkında bilgileri sizler için toparladık
E OKUL VELİ BİLGİLENDİRME SİSTEMİ
E-Okul Ders Programı : e-оkul ders programı, ders başlangıç ve bitiş sааtleri, derslere giren öğretmen bilgileri haftalık ders programı ,
Dеvamsızlık Bilgileri : 2011 – 2012 eğitim öğretim yılı dönеm içinde özürlü ve özürsüz devаmsızlıklаr ,
E Okul Not Bilgileri : Öğrencinin оkulda аldığı sınаv, proje ve performans bеlirlеmеyе yönelik çalışmalarla ilgili puаnlаr. Karne sоnuçlarının açıklanmasına günler kala e Öğrenci Karnesi ve notlаrını da e-Okul Veli sisteminde .
Öğrеnci TC Kimlik No : İçişlеri Bakanlığı, Nüfus ve Vаtаndаşlık İşlеri Genel Müdürlüğü tarafından verilen 11 basamaklı numaradır. TC Kimlik No bulunamayan öğrenciler için e-Okul sistemine kayıtlarında verilen geçici numara kullanılmaktadır .
Veliler öğrencilerin karne notlarını e-okul sаyfаsındа öğreniyоrlar
Öğrenci Okul No : Okula kayıt sırasında verilen numaradır. Her öğrencinin mutlaka bir okul numarası bulunmаktаdır. Sisteme giriş yapabilmek için bu numaranın bilinmеsi gerekir .
E-Okul Giriş : e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi’ne öğrenci, veli, yönetici ve öğretmenlerin nasıl eokul giriş yapacağınızı öğrenmek için E-Okul Giriş sayfasını ziyaret еdеbilirsiniz .
E-Kаyıt : Evraksız, bağışsız E Kayıt işlemleri, sınаvsız öğrenci оrtaöğretim kurumları ekayıt işlеmlеri için E-Kayıt linkini takip edebilirsiniz .
E-okul veli bilgilendirme sistemi; ebeveynlerin her zaman çocuklarının eğitim durumlarını takip altında tutulabilmesini hedefler. Çünkü bu sistem ile ebeveynler sadece internet sayesinde herhangi bir okulda eğitim alan çocuklarının ders notlarına, devamsızlıklarına, yıl içinde verilen ödevlerini yapıp yapmadıklarına, haftalık ders programlarına, sağlık problemlerine gibi eğitim sürecine ilişkin tüm ayrıntılara ulaşabilirler.
E-Okul veli bilgilendirme sistemine girdiğinizde karşınıza ilk olarak bir sayfa gelecektir. Bu sayfada ilk olarak resimde verilen sayıları doğru bir şekilde kodlamanız gerekmektedir. Daha sonra öğrenci TC kimlik numarasını girmelisiniz. Son olarak da öğrenci okul numarasını girdikten sonra tamam butonuna tıklamanız gerekir. Daha sonra açılmış olan sayfadan öğrenci fotoğrafı ile birlikte bazı bilgileri girerek E-Okul veli bilgilendirme sistemine giriş yapabilirsiniz. E-Okul veli bilgilendirme sistemine giriş yaptıktan sonra öğrencinin okulla ilgili tüm bilgilerine ulaşabilir okul ve öğrenci ile ilgili tüm gelişmeleri takip altına alabilirsiniz.
E-Okul veli bilgilendirme sistemi her ne kadar bu alandaki işlemlerimizi kolaylaştırsa da bazı sorunlarla karşılaşılabilmektedir. E-Okul veli bilgilendirme sisteminde karşılaşılan bu sorunlardan bazıları öğrenci listelerinin tam olarak girilememesinden kaynaklanmaktadır. Bu sorun not girişleri yapılmadan düzeltilmelidir. Aksi takdirde öğrenciyi sisteme ekleme şansı kalmayacaktır. E-Okul sistemine öğrencinin aldığı notlar girilemeyecektir. E-Okul veli bilgilendirme sisteminde sınıfı yanlış girilmiş öğrenci ise not giriş işlemleri başladıktan sonra sınıfı düzeltilemeyecek ve karne alamayacaktır. E-Okul veli bilgilendirme sisteminde okulların çoğu öğrenciyi sisteme işlemekte ancak öğrenciye ait genel bilgiler ve veli bilgileri gibi bilgileri girmemektedir. E-Okul veli bilgilendirme sisteminin düzenli bir şekilde çalışabilmesi için öğrenciye ait bilgilerin eksiksiz olarak girilmesi gerekmektedir. E-Okul veli bilgilendirme sisteminde öğrenciye ait bilgilerin yanlış girilmesi büyük sıkıntılara yol açabilmektedir. E-Okul veli bilgilendirme sisteminde Milli Eğitim Bakanlığının genelgelerde vermiş olduğu günlük bilgilerin (devamsızlık vb.) her gün girilmesi gerektiği talimatı oldukça önem taşımaktadır. E-Okul veli bilgilendirme sisteminin düzenli çalışabilmesi için Milli Eğitim Bakanlığının göstermiş olduğu genelgelere uyulması gerekmektedir. E-Okul veli bilgilendirme sisteminde karşılaşılan bu sorunlar sisteme girilen yanlış bilgi veya eksik bilgilerden kaynaklanmaktadır. E-Okul veli bilgilendirme sistemi, bilgiler doğru girildiğinde aksamadan çalışan bir uygulamadır.
e-Okul Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2007 yılının Ocak ayında kullanıma açılmış olan bir okul yönetim bilgi sistemi yazılımıdır. Bir öğrencinin okula kaydından başlayıp, mezuniyetine kadar olan tüm süreci içerir.
* Şu anda e-Okul modülüne tüm resmi ve özel ilköğretim okulları, anaokulları ve özel eğitim okulları giriş yapmaktadır. İleride ortaöğretim kurumlarının da sisteme dahil edilmesi düşünülmektedir.
* Şu an itibariyle öğrencinin okula kaydı, dosya bilgilerinin ve resminin sisteme işlenmesi, nakil alma ve nakil verme işlemleri, devamsızlık girişi ve devamsızlık takibi, okulun ders programının, okutulacak derslerin ve dersi okutacak öğretmenlerin bilgilerinin işlenmesi, sınav tarihleri ve gelişim raporu işlemleri e-okul sistemi üzerinden yapılabilmektedir.
* Kısa vadede öğrencilerin sınav ve projelerden aldıkları notların sisteme işlenmesi, öğrenciye karne, takdir, teşekkür gibi belgelerin verilmesi ile ilgili ekranlar devreye alınacaktır.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) e-okul veli bilgilendirme sistemi ve e-okul yönetim bilgi sistemi tasarımı değişti. Daha önce e-okul sisteminde yaşanan sorunlar artık daha az yaşanacak. Sisteme daha önce farklı tarayıcılardan girmek imkansızdı. Ancak yeni tasarımda bu sorun aşılmış. Peki e-okul sisteminde neler değişti?
-Artık farklı tarayıcılardan sisteme sorunsuzca giriş yapabilirsiniz
– Tasarım gözü yormayan ve sade bir hale getirildi.
– Eski tasarımda yer alan büyük boyutlu ve geç yüklenen grafik dosyaları yerini daha hızlı olanlarına bıraktı.
– E-okul mobil girişi daha önce sorunlu idi, ancak şu an tam manasıyla sisteme mobil uygulamalardan tam anlamıyla girmek mümkün
– E-okul IOS ve Android uygulamaları geliştirildi.
– Artık e-okul giriş sayfasında , sizi ilgilendiren haber ve duyuruları da görebileceksiniz.
– Tüm tarayıcı sorunları giderilmiş, mobil erişim tam anlamıyla sağlanmıştır.
TEOG (Temel Öğretimden Orta Öğretime Geçiş Sınavı) Nedir? sorusunu cevabı Milli eğitim Bakanlığı resmi sitesi www.mebk12.meb.gov.tr adresinde şöyle aktarılıyor:
TEOG, temel eğitimden ortaöğretime geçiş sisteminin kısaltmasıdır. Bu yeni sisteme göre 6, 7 ve 8. sınıflarda 6 dersten 6 ayrı sınava girecek ve ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanına eklenmiş yılsonu başarı puanlarının ortalaması ile liselere yerleşeceksin. 6 temel ders için (Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) öğretmeninin sene içerisinde düzenlediği sınavlardan biri merkezi olacak. 3 sınavı olan derslerin 2. sınavı, 2 sınavı olan derslerin 1. sınavı merkezi olarak gerçekleşecek. Bu sınavlardan aldığın sonuçlar doğrultusunda ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanın hesaplanacak. 6, 7 ve 8. sınıflarda 1. ve 2. dönem sonunda girdiğin bütün sınavlar baz alınarak yıl sonu başarı puanların hesaplanacak ve bu puan senin liseye yerleşme puanını etkileyecek. Sınavlara kendi okulunda gireceksin ve sorular çoktan seçmeli (4 seçenekli) olacak. Yanlışların doğrularını etkilemeyecek. Yeni sistemin kavramlarını inceleyecek olursak: Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP): Bu tanıdık olduğun bir kavram. Sene içerisinde girdiğin sınav (yazılı – test) puanların esas alınarak hesaplanır. Her sınavdan aldığın puan o dersin ders saati ile çarpılır. Senin gözünde 85 de 95 de 5 olarak görünürken bu hesaplamaya göre 95 daha öndedir. Bilgi eksiklerini kapatmak için Dersanem´in fırsatlarından faydalanmalısın. Ağırlıklandırılmış Merkezi Sınav Puanı: 6 temel dersten girdiğin merkezi sınavların ağırlık katsayılarına göre oluşturulur. YBP mantığıyla aldığın her fazla puanın önemi büyüktür. Yerleştirmeye Esas Puan: 6, 7 ve 8. sınıfta aldığın yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının %30´u alınır ve 8. Sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının %70´i ile toplanır. Bu toplam senin liselere yerleşeceğin puanı verir. Sonuç olarak hem okul hem dershane öğretmenini iyi bir şekilde dinlemen gerekiyor. Sınav sistemleri değişse de altın kural değişmiyor: Sıkı ve verimli çalışmak.
MEB Müsteşar Yardımcısı Kurt, TEOG sınav sonuçlarını 2 Ocak Cuma günü açıklamayı planladıklarını belirterek, “Daha önce de açıklayarak bir sürpriz yapabiliriz” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt, kasımda yapılan birinci dönem Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Ortak sınavlara 969 sınav merkezinde, 1 milyon 287 bin 874 öğrencinin katıldığını aktaran Kurt, sınavda özel eğitim alan öğrencilere yönelik de tedbirler aldıklarını dile getirdi. Yaklaşık 6 bin 121 engelli öğrenci için tedbir aldıklarını belirten Kurt, 67 öğrenciyi evinde, 3 öğrenciyi de hastanede sınav yaptıklarını kaydetti. Kurt, görme engelli öğrenciler için okuyucu ve kodlayıcılar görevlendirdiklerini, bu yıl ilk defa 300 dolayındaki az gören öğrencinin daha kolay okuma yapabilmesi için de büyük puntolu soru kitaplarının basıldığını ifade etti.
Bu yıl ilk kez Musevi cemaatin talebi üzerine, sınavlarda Musevi öğrencilere de din kültürü ve ahlak bilgisi sorularının yöneltildiğini anımsatan Kurt, 40 öğrencinin özel olarak hazırlanan din kültürü ve ahlak bilgisi sınavına girdiğini dile getirerek, “Kendileri de bundan çok memnun olduklarını söylediler” dedi.
Hristiyan dinine mensup vatandaşlardan benzer bir talebin gelip gelmediği sorusuna Kurt, “Ortak bir müfredat oluşturulabilir ve Hristiyanlık adına bize bir program teslim edilebilirse biz de uzmanlarımızla, Hristiyan akademisyenlerimizle birlikte hazırladığımız sorularla onları da bu sınavlara alabiliriz. Hristiyan öğrencilerimiz, şu an bu dersten muaf tutuluyorlar. Dolayısıyla 5 dersten aldıkları puanların ortalamaları alınarak puanları hesaplanıyor” diye konuştu.
Geçen yılki ortak sınavlarda, soru hazırlama komisyonuna ilişkin yaşanan tartışmaların anımsatılması üzerine Kurt, bu yıl sınav komisyonunun tamamen değiştirildiğini söyledi.
Soru hazırlayan ekibin de tamamen değiştiğini bildiren Kurt, sorular hazırlanmadan önce yaklaşık 17 akademisyenle soru hazırlama teknikleriyle ilgili seminer verildikten sonra 103 kişiyle birlikte ortak sınavların sorularının hazırladığını söyledi. Redaksiyon ekibini de tamamen değiştirdiklerini belirten Kurt, 26 profesör, 20 doçent, 8 yardımcı doçent ve 10 öğretim görevlisi olmak üzere 64 akademisyenle redaksiyon işlemini gerçekleştirdiklerini ve 6 binin üzerinde soru hazırladıklarını kaydetti.
Kurt, geçen sene A ve B olmak üzere iki soru kitapçığının oluşturulduğunu, bu yılki sınavda ise ikili kopyayı önlemek üzere A, B, C ve D olmak üzere 4 kitapçığa çıkardıklarını bildirdi.
Bunun yanında sınavlarda sınıf oturma düzenini soru kitapçıklarıyla birlikte gönderdiklerini belirten Kurt, geri dönüşümünü aldıklarını ve öğrencilerin hangi sırada ve hangi kitapçığı aldığını sistemde görebildiklerini kaydetti.
Sınav evrakının taşınmasında yurtiçinde 76 hat ve 76 araç ile 152 kurye kullandıklarını, yurtdışında ise 15 sınav merkezinde 30 kurye görevlendirdiklerini anlatan Kurt, tüm araçlarda GPS sisteminin kurulduğunu, araçların hareketlerinin sınav evraklarını teslim edene kadar takip edildiğini, ayrıca İçişleri Bakanlığı ile yaptıkları protokolle emniyet ekiplerince soruların güvenliğinin sağlandığını ifade etti.
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) kapsamında, sorulara ilişkin bu yıl çok fazla itirazın gelmediğine işaret eden Kurt, bunu soru hazırlamadaki itiz çalışmaya ve uzman kişilerin görevlendirilmesine bağladıklarını vurguladı.
Geçen yıl sorulara 8 bin 200 itirazın geldiğini, bu yıl ise bu sayının 268 olduğunu belirten Kurt, “Sorulardan sadece ikisine itiraz geldi. Biri matematik sorusu biri Türkçe sorusu. Geçen sene sorularla ilgili onlarca dava açılmasına rağmen bu sene sadece bir soru için Türkçe sorusu için açılmış iki dava söz konusu. Biz de akademisyen arkadaşlarımızla oturup bu soruyu değerlendirdik. Sorunun doğru olup olmadığıyla, hatalı olup olmadığıyla ilgili kanaate vardık. Neticede biz sorumuzun hatalı olmadığı kanaatindeyiz. Mahkemeye de gerekli savunmamızı gerektiği zaman yapacağız. İnşallah bu sorunun da hatalı olmadığını hep beraber göreceğiz” diye konuştu.
Bu yıl ilk kez sınavları itirazları internet üzerinden bir modül aracılığıyla aldıklarını bildiren Kurt, öğrencilerin sınavda kitapçıklarını, T.C. kimlik numaralarını yanlış kodlayabildiklerini söyledi.
Bu öğrencilerin mağdur olmamaları için dilekçe yazmaları gerektiğini hatırlatan Kurt, “e-İtiraz modülü yaparak, Türkiye ve dünyanın her yerinden, internet ortamında T.C. numarasını ve bilgilerini girerek, modülden gelen itirazları aldık ve bunlara ilişkin cevaplarımızı kendilerine ilettik. Haklı bulduğumuz hususlarda da gerekli işlemleri yaparak, öğrencilerimizin bir hak kaybı yaşamamalarını sağlamaya çalıştık” dedi.
Bu yıl soru hazırlayan ekipte daha fazla öğretmen ve akademisyenin bulunduğunu aktaran Kurt, Anadolu’nun farklı yerlerinden 71 ve merkez teşkilattan 32 öğretmenle soruların hazırlandığını, 64 akademisyenle de redaksiyonun yapıldığını söyledi.
Soru hazırlamadaki ekibin gerçekten başarılı olduğunu dile getiren Kurt, sadece bir soruya itiraz edilmesi ve dava açılması da bu soruların ne kadar kaliteli olduğuna ilişkin bir bilgi verdiğini kaydetti.
Sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağının sorulması üzerine Kurt, “Sınav sonuçlarını, ocak ayının ilk haftası, hatta şunu söyleyebilirim, 2 Ocak Cuma günü saat 18.00’de açıklamayı planlıyoruz, daha önce de açıklayarak bir sürpriz yapabiliriz ama planlamamız 2 Ocak 2015 Cuma günü” şeklinde konuştu.
Merkezi sınavlar sonrası yerleştirme sürecinde büyük bir başarı sağlanmasına rağmen bazı sorunların da yaşandığını hatırlatan Kurt, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ufak tefek bazı hatalar oldu. Biraz gecikmesi özellikle mahkemelerin sorulara itirazları ve verdikleri kararlardan kaynaklandı. Biliyorsunuz torba yasayla biz bunu sınırladık, bir ay içerisinde bu itirazların sonuçlanması gerekiyor. Bu sene de planlamamıza göre 30 Ağustos itibarıyla bütün yerleştirmeleri tamamlamış olacağız. Dolayısıyla ayrıca bir yenilik yapacağız; muhtemelen özel okula giden ya da açık lisede okumak isteyen öğrencilerimizi yerleştirme dışında tutarak, diğer öğrencilerimizi çok rahatlıkla yerleştireceğiz. Geçen sene yaşadığımız bir takım ufak tefek sıkıntıları özellikle adrese dayalı sistemde evine uzak okullara yerleşen öğrencilerimizle ilgili sorun yaşamayacağımızı düşünüyoruz.”
Ortak sınavlardan sonra öğrencilerin görüşlerini almak üzere çeşitli okullarda röportajlar yaptıklarını https://oges.meb.gov.tr adresinde bunu yayınladıklarını belirten Kurt, isteyenlerin videoyu buradan izleyebileceğini söyledi.
KYK kredi ve burs sonuçları, www.kyk.gov.tr
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.