Türkiye’nin Suriye muhalefetine hava desteği vermesi gündemde. Konu Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun açıklamasıyla gündeme geldi. Bakan Çavuşoğlu bu konuda Washington ile “prensipte anlaştıklarını” söyledi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Türkiye ve ABD, eğit-donat programı kapsamındaki muhalif güçlere Suriye’ye savaşmaya gittiklerinde hava desteği verilmesi konusunda prensipte anlaştı” dedi.
Daily Sabah gazetesinin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, hava desteği olmadan eğit-donat programının işe yaramayacağını söyledi.
Eğit-donat programındaki güçlere hava desteği sağlama konusunda ABD ile bir işbirliği var mı?” sorusuna Mevlüt Çavuşoğlu, “Elbette, havadan desteklenmeleri gerekiyor. Eğer hava desteği sağlamazsanız, programın amacı ne” yanıtını verdi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu bu hava desteğine İncirlik Üssü’nden kalkacak silahlı insansız hava araçlarının dahil olup olmadığı sorusunaysa, “Bunlar teknik detaylar. Hava desteği sağlama konusunda prensipte anlaşma var. Nasıl sağlanacağı konusu, ordunun sorumluluğundadır” ifadesini kullandı.
Bakan Çavuşoğlu uçuşa yasaklı bölge veya tampon bölge planlarının Suriye’de uzun vadeli çözümün bir parçası olduğunu, eğit-donat programındaki güçlerin güvenliğinin sağlanmasınınsa kısmi çözümler olduğunu belirtti.
Halep’in savunulmasının büyük önem taşıdığını da ifade eden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “IŞİD ve rejim güçleri saldırılarına devam ediyor. Sahada üstünlük sağlanmalı. Bu güçlere karşı askeri operasyon olmadığı için bu programla denge sağlamaya çalışıyoruz.” dedi.
Mevlüt Çavuşoğlu, “IŞİD’e karşı savaşa öncelik veriliyor olsa da, rejim de mutlaka durdurulmalı” değerlendirmesi yaptı.
Reuters’a konuşan ABD’li yetkili, IŞİD’le mücadeleyi artırmak için Türkiye ile müzakerelerin sürdüğünü ancak henüz somut bir karar alınmadığını da söyledi.
haber7
Denge’nin son anketi: HDP barajı aşıyor mu?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.