Şanlıurfa’da domates yetiştiricileri de bu yıl olumsuz geçen hava koşullarından nasibini aldı. Verimliliğin neredeyse yarı yarıya düştüğünü söyleyen üretici, şehir dışından getirilerek piyasaya sürülen ürünlerden yakınıyor. “Urfa’ya dışarıdan gelen çok fazla mal var. Domatesin kilosu bu mevsimde 300 liraya gidiyorsa 10 gün sonra 250 liraya kadar düşer. Bu fiyata masrafını bile kurtarmıyor” diyorlar.
Ali GÜZEL / Ahmet KOLSUZ
Mercimekten sonra sebze üreticileri de don ve doludan olumsuz etkilendi. Üretici, verimliliğin geçen yıla oranla düştüğünü söylüyor. “Geçen yıl günlük 3 ile 4 ton domates topluyorduk” diyen Menduh Altındağ, bu yıl günlük toplanan domatesin bir tonu bulmadığını belirtiyor; “Sebze yetiştiricileri olarak çok zor durumdayız. Yaptığımız işin karşılığını alamıyoruz ve zarardayız.”
İthal ürünler yerli üreticiye darbe
Sebze yetiştiricileri, yılın yarısından fazlasını tarlada geçirmek zorunda. Şubat ayında fideler tarlaya ekiliyor, sonraki aylarda büyüyüp gelişmeleri için bakımları yapılıyor. Altındağ, verdikleri emeğin karşılığını alamamaktan yakınıyor ve şehir dışından getirilen sürünlerin yerli üreticiye darbe vurduğunu “Urfa’ya dışarıdan gelen çok fazla mal var. Domatesin kilosu bu mevsimde 300 liraya gidiyorsa 10 gün sonra 250 liraya kadar düşer. Bu fiyata masrafını bile kurtarmıyor” sözleri ile savunuyor.
“Büyük bir adaletsizlik”
Altındağ’ın haksızlık olarak gördüğü şeylerden biri de sulamaya dönüm başına ödenen ücret. Pamuk ve mısır ekenlerin sezonluk dönüm başı 25 lira ödediğini belirten Altındağ, sebze ekenlerin ise 40 lira ödemesine “Bu gerçekten büyük bir adaletsizlik” diye tepki gösteriyor. “Her yıl umudumuzu bir sonraki yıla bağlıyoruz” diyen Altındağ, “Bu umut daha ne kadar sürer bilmiyoruz” şeklinde konuştu.
Kaynak : Sanliurfa.com
Urfa Usülü serinlenme
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.