Viranşehir ilçesin de Güneydoğunun mercimek hasadı Şanlıurfa’da başladı, işçiler tarlalara indi.
Güneydoğunun tahil ambarı olarak adlandırılan Şanlıurfa’da mercimek hasadı başladı. Çiftçiler, mercimek hasadının başladığını belirterek, bu yılki mercimek veriminin geçen seneki verimden bol yağış nedeniyle daha fazla olduğunu söyledi. Sıcak havada çalışan işçiler ramazan ayından önce tarladaki işleri bitirmeye çalışıyor. Sabahın erkan saatinde işe başlayan işçiler, günün en sıcak olduğu saatte ise buldukları gölgelere sığınıp dinleniyor. Kısa bir yemek ve çay molasının ardından yine mesaiye başlayan işçiler, yaklaşık 40 dereceyi bulan sıcak havanın altında çalışmaya devam ediyor.
Tarladaki tüm işlerini yoğun bir mesai ile bitirmeyi hedeflediklerini söyleyen çiftçi Aziz Başkurt , bu yılki mercimeğin veriminden memnun olduklarını dile getirerek,” Kasım ayında ektiğimiz mercimeğin bu ay inşallah verimini almaya başladık. Bizim 100 dönümlük tarlamız var. Eskiden tarlada tırpanlarla çalışıyorduk, bu da çok zor oluyordu ama şimdi imkanların iyileşmesiyle traktörün arkasına bağladığımız mercimek biçme makinesiyle yapıyoruz. Bu da bizim için çok rahat oluyor. Bu senenin verimi geçen seneye göre daha fazla. Geçen sene dönüm başına 450 ile 500 kilogram verim elde ederken bu sene dönüm başına 600 ile 700 kilogram gibi bir beklentimiz var. Bu artış bölgedeki düzenli yağışlardan kaynaklandı. Ramazan öncesi toplanmasak bayram sonrasına kalacağından hepsi bozulacak. Bu yüzden yoğun bir mesai harcayarak mercimekleri topluyoruz. Mercimekleri topladıktan sonra patosla harmanlayacağız. Oruç gelmeden tüm işlerimizi bitirmeyi hedefliyoruz” dedi.
Yıllarca köyde tarım işiyle uğraştığını ifade eden Veysi Sana “Bu yılki mercimeklerin iyi ve bereketli olacağını umuyoruz. Mercimeklerin tam hasadıdır. Bu yüzden ramazan ayı gelmeden yoğun bir çalışmayla bıçak ve patos işlerimizi bitireceğiz. Çiftçilerin işleri çok zordur. Gerçi eskiden tarlada tırpanlar ile çalışıyorduk ve bu da çok daha zor oluyordu ama şimdi imkanların iyileşmesiyle traktörün arkasına bağladığımız mercimek biçme makinesiyle yapıyoruz. Bu da işimizi rahatlıyor. Çiftçiler olarak devletin desteklerine her zaman ihtiyaçlarımız var. Allah Teala tüm çiftçilere bol mahsul nasip etsin” şeklinde konuştu.
Tarlada günlükçü olarak çalışan işçiler ise “Biz de burada günlük yevmiye karşılığında çalışıyoruz. Havaların sıcak olmasından dolayı işimiz biraz zor oluyor ama ekmek parası için bu zorluğa katlanmak zorundayız” ifadelerini kullandılar.
Sabahın erkan saatinde işe başlayan işçiler, günün en sıcak olduğu saatte ise buldukları gölgelere sığınıp dinleniyor.